Akiről nem beszélnek, az annyit is ér.

Interakció blog

Ezért vezet a Fidesz - Az elmúlt négy év közélete egyetlen képben

pártpreferencia és interakció

2017. november 14. - Lőrinc.k

4ev_kozelet_lyzr.png

Régóta, érdekelt, hogy az interakciók alakulásából lehet-e következtetni a közhangulat alakulására. Ez a tézisem időnként nyugat felől megerősítést nyert, de abban, hogy itthon is működik egyáltalán nem voltam biztos, ezért úgy döntöttem, hogy megvizsgálom alkalmas-e az egyes témákra érkező interakciók számának alakulása arra, hogy következtessünk a pártpreferenciák változásaira.

A vizsgálat lefolytatásához két témát választottam, a Fidesz kedvencét, a 'migráns'-t

(236 172 db megjelenésre 22 314 208 db interakció)

és a kormánypártokkal vagy kormányzati intézkedésekkel nem szimpatizálók aktivitását legjobban kifejező 'tüntetés'-t.

(110 186 db megjelenés mellett 15 967 743 db interakció)

Az egyes kereséseket úgy állítottam össze, hogy a szinonímák is szerepelnek.

Média bontás,

legnépszerűbb cikkek a témákban és

további grafikonok találhatóak a poszt megírásához automatikusan generált jelentésben, ami letölthető itt.

Fenti két grafikon alapján megállapítható, hogy a magyar társadalom preferenciái is egyértelműen meghatározhatók az interakciók számának alakulásából: amikor a kormánypártok tematizálnak (migráns), akkor erősödnek, amikor az elégedetlenség vagy az ellenzék tematizál (tüntetés áttöri a migráns chartot), akkor gyengülnek.

A pártpreferenciák alakulását a kozvelemenykutatok.hu -n fellelhető adatokból ábrázoltuk, az összes mérési adatot szerepeltetjük átlagolva. A tüntetés és migráns témákat a lyzR-rel elemeztük ki azonos időszakra (2014. május - 2017. szepmtember). 

Ha te is elemeznél hasonlót (nem csak politikai témában), akkor próbáld ki az online- és közösségi médiaelemzőt, a lyzR-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://interakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr3113264287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása